NICARAGUA

Officiële landstaal: Spaans
Hoofdstad: Managua
Regeringsvorm: Republiek
Staatshoofd: Daniel Ortega
Religie: katholiek 47% (2013)[1]
Oppervlakte: 130.373 km²
Inwoners: 5.966.798 (2016)
Munteenheid: Córdoba (NIO)

Waar Che, inmiddels afgestudeerd als arts en aardig opgefokt door alle misstanden, eind 1953 doorheen reisde. En het land dat toen al werd geregeerd door de familie Somoza, die in 1979 door een volksopstand werd verdreven.

Laguna de Apoyo

foto

Granada

foto

Sandino

foto

Managua

foto

Murra

foto

On the road

foto

San Juan del Rio Coco

foto

Monimbo, Masaya

foto

Bij de Hondurese grens

foto

De moord op een journalist

Gekleed in een witte broek en een lichtblauw overhemd wandelde de zevenendertigjarige William D. – Bill – Stewart op 20 juni 1979 naar de wegblokkade die de Nationale Garde in de arme wijk El Riguero in oostelijk Managua had opgeworpen. Een soldaat van de Garde benaderde de abc-journalist en hield zijn machinegeweer dreigend op hem gericht. Stewart toonde zijn perskaart.

Even daarvoor had Stewart zijn tolk, de zesentwintigjarige Juan Espinoza, vanuit een bestelbus met daarop duidelijk leesbaar de letters press met een witte vlag op de soldaten af gestuurd met de vraag of het abc-team hen mocht interviewen. Een van hen had de tolk meegenomen. En, zonder dat Stewart en zijn crew zich daar bewust van waren, dertig meter verderop in koele bloede doodgeschoten.    

Vanuit de bestelbus filmde cameraman Jack Clarck hoe Stewart een kleine honderd meter verderop door de soldaat werd gedwongen om te knielen en vervolgens plat op de grond moest liggen. De twee waren duidelijk in een discussie verwikkeld. Een paar keer richtte Stewart zijn hoofd op om iets te zeggen, wapperend met zijn perskaart in de rechterhand. Opeens deed de soldaat een stap naar achteren en schoot Stewart voor de draaiende camera achter het rechteroor door het hoofd. De beelden gingen de hele wereld over.

De opstand in Masaya / Amerikaans nieuwsitem uit 1978

Trailer Under Fire

De moord op Bill Stewart